Με αφορμή τις «Ευρωπαϊκές Ημέρες» που εορτάζονται κάθε χρόνο από το Συμβούλιο της Ευρώπης, η έκτη τάξη του σχολείου μας στοχεύει τη φετινή χρονιά να αναδείξει την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας μέσα από «Πολιτιστικές Διαδρομές από το χθες στο σήμερα… γέφυρα με το αύριο». Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης που δημιουργήθηκε το 1987, με στόχο να διατηρήσει και να αξιοποιήσει τον πολιτιστικό πλούτο όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα από διαδρομές που συνδέουν μνημεία, ιστορικούς τόπους και πολιτιστικούς τους χώρους.

Ο δεύτερος προορισμός μας μετά την επίσκεψη στα περίφημα Αμπελάκια αφορούσε την ιστορική Τσαριτσάνη. Η δεύτερη αυτή επίσκεψη οργανώθηκε σε συνεργασία δασκάλων και μαθητών στοχεύοντας να υλοποιήσουμε τελικά ένα πολιτιστικό ντοκιμαντέρ, που θα προωθήσει την τοπική παράδοση και θα ενισχύσει την πολιτιστική μας συνείδηση.

Φτάνοντας στην πλατεία του οικισμού γνωρίσαμε τον υπεύθυνο εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της περιοχής της Ελασσόνας κύριο Γκανάτσιο Ανδρέα και ξεκινήσαμε την ξενάγησή μας με την επίσκεψή μας στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων, που χρονολογείται από το 1700 μ.Χ. Εντύπωση μας έκαναν οι βαριές ξύλινες πόρτες, ο εκθαμβωτικός τρούλος ζωγραφισμένος στο χέρι, η παμπάλαια Εικόνα του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου από το 1631 μ.Χ., η χειροποίητος σκαλιστός άμβωνας και το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού.

Η επόμενη στάση μας έγινε στο γραφικό πυργόσπιτο Μάμτζιου, ένα υπέροχο αν και όχι καλά διατηρημένο πύργο της εποχής της Τουρκοκρατίας, το οποίο στέκει επιβλητικό μα και φθαρμένο από το χρόνο. Μάθαμε πως κοζανίτες τεχνίτες το οικοδόμησαν και αποτελούσε εκείνη την εποχή ένα τέλειο δείγμα αρχιτεκτονικής, που μαρτυρούσε την οικονομική ευρωστία των ιδιοκτητών του.

Ωστόσο, τη σημαντικότερη όλων στάση της περιήγησής μας αποτέλεσε η επίσκεψή μας στον προαύλιο χώρο του Γυμνασίου Τσαριτσάνης, το οποίο στεγάζεται στο ιστορικό κτίσμα «Οικονόμειος Σχολή». Ανηφορίζοντας στα γραφικά δρομάκια της κωμόπολης το επιβλητικό αρχοντικό κτίσμα στέκει ως άγρυπνος φρουρός μιας άλλης εποχής, μιας εποχής που η τσαριτσανιώτικη αίγλη μαρτυρούσε την οικονομική μα πρωτίστως πνευματική ακμή της περιοχής. Εν μέσω της Οθωμανικής Τουρκοκρατίας, κι ενώ η οικονομική άνθηση με το εμπόριο νημάτων, μεταξωτών και βαμβακερών υφασμάτων κυριαρχούσε, οι κάτοικοι είχαν καταφέρει φανερά να καλλιεργούν την παιδεία του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, η οποία βοήθησε αργότερα το Γένος να επαναστατήσει. Ένας από τους πρωτεργάτες υπήρξε ο λόγιος Κωνσταντίνος Οικονόμος ο εξ Οικονόμων, ο οποίος με τον Κωνσταντίνο Κούμα και τον Ιωάννη Πέζαρο δίδαξαν στη σχολή κι έτσι στην Τσαριτσάνη, τόπο διαλεχτό και πανελλήνια γνωστό, αναπτυσσόταν και ωρίμαζε η ιδέα της αναγέννησης, πνευματική και υλική, που σε λίγα χρόνια έμελλε να γίνει πραγματικότητα. Το αποκορύφωμα όλων αυτών των ενεργειών ήταν η ανέγερση αυτού του Διδακτικού Σχολείου, ενός σχολείου που θα ονομαζόταν Οικονόμειος Σχολή προς τιμήν του ευεργέτη και σπουδαίου λόγιου της Τσαριτσάνης και θα γινόταν ο Φάρος της πνευματικής αναγέννησης του τόπου.

Η Διευθύντρια, λοιπόν, του Γυμνασίου κυρία Κουτσιάη Γεωργία μας μίλησε με τα πιο όμορφα λόγια για την ιστορία του κτίσματος, ενώ εμείς απολαμβάναμε την όμορφη εικόνα του δίπλα στην οποία έστεκε φιλόξενο ένα υπεραιωνόβιο κυπαρίσσι πλάι και στην όμορφη εκκλησία της Παναγίας.

Η επίσκεψή μας στον ιστορικό τόπο ολοκληρώθηκε με την βιντεοσκόπηση συμμαθητών μας που συμμετέχουν στην υλοποίηση του πολιτιστικού μας ντοκιμαντέρ και πραγματικά θα μας μείνει αξέχαστη.

Οι πολιτιστικές διαδρομές μας από το χθες στο σήμερα συνεχίζονται…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *